A gombák eukarióta sejtekből álló, egy- vagy többsejtű,
általában telepes felépítésű, fotoszintetizáló pigmenteket nem tartalmazó,
kitintartalmú sejtfallal rendelkező élőlények, melyek az élővilág egy önálló
országát alkotják. A gombák a szárazföldi körülményekhez alkalmazkodtak.
Táplálkozásuk szerint vagy szaprofiták (azaz korhadékokat, az elpusztult
élőlények maradványait fogyasztják), vagy mikorrhizásak (gyökérkolonizálóak,
azaz a gyökerén keresztül szimbiózisban élnek egy gazdanövénnyel), vagy pedig az
élő gazdaszervezetet lebontandó szerves anyagként hasznosító paraziták.
Szaporodásuk rendszerint a széllel szállítódó spórákkal történik. Jelenleg kb.
100 000 fajukat ismerjük, de becslések szerint akár 1,5 millió eddig ismeretlen
gombafaj is létezhet.
A gombák kutatásával a mikológia foglalkozik.
Sok gombafaj okozhat fertőző megbetegedéseket, mikózisokat.
Ezen kívül a gombák mérgező vegyületek révén is károsíthatják az állati
(emberi) szervezetet: ilyenkor mycetizmusról vagy mikotoxikózisról beszélünk.
A gombák az állatokhoz hasonlóan heterotrófok, azaz
szénszükségletüket szerves anyagokból, energiaszükségletüket pedig kémiai
anyagokból fedezik. A gombák többsége aerob (azaz anyagcseréjükhöz szükségük
van oxigénre). Sok gombafaj hosszú ideig kibírja az oxigén hiányát, azonban
ilyenkor egy idő után a sejtjeik szaporodása leáll. Az anaerob (a levegő
oxigénjét egyáltalán nem hasznosító) gombafajok másodlagosan anaerobok, azaz
eredetileg nem voltak azok, csak elvesztették mitokondriumaikat.
Jelentőségük
Legfontosabb a lebontó szerepük, mely a szaprofita gombák
feladata. Ezek lebontják a szerves, elsősorban növényi anyagokat. A szerves
anyagok teljes lebontását viszont csak a baktériumok tudják elvégezni, de ha
csak a baktériumok végeznék a folyamat sokkal lassabb lenne. A nagy molekulákat
ugyanis a gombák aprózzák fel és készítik elő a baktériumoknak. A gombák
jelentősek a körforgásban, a szerves anyagok lebontása az egyik fontos
feltétele a talaj keletkezésének. A magasabb rendű növényeknek közvetlen
hasznuk is van a gombákból, sok gomba ugyanis szimbiózisban él a gyökerekkel,
elsősorban a fás növényekkel. A lebontó gombák ugyanakkor óriási károkat is
okoznak az élelmiszerek lebontásával. Az élősködő gombák is nagy jelentőségűek,
nagy szerepük van a természetes kiválasztódásban, szabályozzák a bizonyos
szempontból káros szervezetek túlszaporodását a természetben.
Osztályozásuk
Hagyományos rendszertanuk
A rendszertanban régebben a növények világába sorolták, ma
már azonban külön csoportba sorolják őket, mivel sejtjeik felépítése,
testszerveződésük, és anyagcseréjük nagymértékben eltér a növényekétől.
Rendszertani felosztásuk és nevezéktanuk azonban a növényekét követi. A taxonok
elnevezésénél a -mycota végződés jelenti a törzsi, a -mycotina az altörzsi, a
-mycetes az osztály, a -mycetidae a az alosztály, az -ales pedig a rendi
szintet.
A valódi gombák legközelebbi rokonai az állatok és a
galléros ostorosok, velük együtt alkotják az Opisthokontae csoportot. A szűkebb
értelemben vett gombák monofiletikus csoportot alkotnak, a gombák országát
(Fungi regnum). Tágabb értelemben a gombák közé soroljuk az Amoebozoa regnumba
tartozó nyálkagombákat, valamint a Chromista (színes moszatok) regnumba tartozó
moszatgombákat is. A gombákat a következő törzsekre osztják:
Az Amoebozoa regnumba tartozó törzsek:
Sejtes nyálkagombák (Acrasiomycota)
Dictyosteliomycota (régebben az Acrasiomycotába sorolták
őket)
Élősdi nyálkagombák (Plasmodiophoromycota)
Valódi nyálkagombák (Myxomycota)
A Chromista regnumba tartozó törzsek:
Hyphochytridiomycota
Petespórás gombák (Oomycota)
Labirintusgombák (Labyrinthulomycota)
A Fungi regnumba sorolt törzsek:
Rajzóspórás gombák (Chytridiomycota)
Járomspórás gombák (Zygomycota)
Endomikorrhiza-gombák, vagy VAM-gombák (Glomeromycota)
Tömlősgombák (Ascomycota)
Bazídiumos gombák (Basidiomycota)
A régebbi rendszertanokban az ivarosan nem szaporodó
gombákat és az ivarosan szaporodók anamorfáit külön mesterséges rendszertani
kategóriába sorolták be ez volt a Fungi Imperfekti, Deuteromycetes, vagy
Conidiomycetes (konídiumos gombák). Ez a felosztás a gyakorlati alkalmazást
segíti, nem tükrözi a filogenetikus kapcsolatokat.
Modern rendszertanuk
A gombák országa rendkívül változatos taxonokat foglal
magába, különböző ökológiai szerepű, életstratégiájú és morfológiájú
élőlényeket egészen az egysejtű, vízi életmódot folytató rajzóspórás gombáktól
a nagyméretű kalaposgombákig. Valójában nagyon keveset tudunk a gombák
biodiverzitásának mértékéről; becslések szerint 1,5 millió fajuk létezhet,
ennek máig csak mintegy 5%-át sikerült osztályozni. A 18-19. század úttörőivel
(Carl von Linné, Christian Hendrik Persoon és Elias Magnus Fries) kezdve a
gombákat fiziológiai vagy morfológiai jellemzőik alapján osztályozták (olyan
karakterisztikus tulajdonságok alapján, mint a spóráik színe vagy más
mikroszkopikus tényezők). A molekuláris genetika fejlődése lehetővé tette a
DNS-szekvenálás technikájának integrálását a taxonómiába, aminek segítségével
sok régebbi rendszertani csoport léte megkérdőjeleződött. A 2000-es években
publikált filogenetikai tanulmányok újraformálták a gombák országát, amit
jelenlegi tudásunk szerint 1 alország, 7 törzs és 10 altörzs alkot.
Bár hagyományosan a botanika keretei között tanították a
gombákat, valójában leszármazásilag közelebb állnak az állatokhoz, mint a
növényekhez. Az állatokkal együtt monofiletikus csoportot alkotnak Opisthokonta
néven. A molekuláris filogenetikai elemzések megerősítik a gombák közös
eredetét, monofiletikusságát. A gombarendszertan jelenleg az állandó változás
állapotában van, főleg az újabb, DNS-összehasonlításon alapuló kutatások miatt.
Ezek az újabb kutatások gyakran felülírják a régebbi, morfológiai alapú,
illetve a klasszikus fajfogalomra alapuló eredményeket.
Jelenleg nincs univerzálisan elfogadott rendszer a magasabb
taxonómiai szinteken, és minden szinten gyakoriak a névcserék, a fajtól
fölfelé. A kutatók erőfeszítéseket tesznek egy konzisztensebb, egységes
nevezéktan megalkotására. Egy-egy gombafajra sokszor több binomiális név is
utalhat, ha az egyedek különböző életciklusa vagy szaporodási módja (ivaros
vagy ivartalan) miatt nem sikerült azonosítani őket. Több weboldal, köztük az
Index Fungorum és az ITIS foglalkozik a gombafajok aktuális neveinek
listázásával (kereszthivatkozásokkal a régebbi, szinonim nevekre).
A gombák országának 2007-es osztályozása mikológusok
tucatjainak és más, a gombák rendszertanával foglalkozó tudósoknak nagyszabású
együttműködésén alapszik. Hét törzset ír le, melyek közül kettő – az Ascomycota
és a Basidiomycota – egy alországot alkot Dikarya néven. Az itt látható
kladogram felsorolja a nagyobb gombataxonokat, jelezve rokoni viszonyaikat az
opisthokonta és unikonta szervezetekhez is. (A kladogram ágainak hosszúsága nem
arányos az evolúciós távolsággal.)
Taxonómiai csoportok
A gombák főbb törzseit főleg ivari szaporítóképleteik
alapján osztályozták. Jelenleg hét törzset írnak le, ezek: Microsporidia,
Chytridiomycota, Blastocladiomycota, Neocallimastigomycota, Glomeromycota,
Ascomycota, és Basidiomycota.
Ehető gombák
Májusi pereszke (Calocybe gambosa)
Az ehető gombák az élelmiszerek egy külön csoportját
alkotják, bár gyakran a fűszerek, illetve a zöldségek közé is sorolják őket. Az
ehető gombák legfontosabb tápanyaga a fehérje, amelynek összetételét az állati
fehérjéhez hasonlíthatjuk, ezért húspótló ételként is számoljunk vele. A
fehérjén kívül zsírokat, nagyon fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, íz- és
zamatanyagokat, étvágygerjesztő glutaminsavakat, antibiotikus anyagokat is
tartalmaz.
Néhány ehető gombafaj:
ánizsszagú tölcsérgomba (Clitocybe odora),
császárgomba (Amanita caesaera),
csoportos tuskógomba (Armillaria tabescens),
fenyőpereszke (Tricholoma terreum),
földtoló galambgomba (Russula delica),
mézszagú galambgomba (Russula melliolens),
mezei szegfűgomba (Marasmius oreades),
foltostönkű gyűrűspereszke (Tricholoma matsutake),
ördögszekér-laskagomba (Pleurotus eryngii),
nyári szarvasgomba (Tuber aestivum),
francia szarvasgomba (Tuber melanosporum),
tölcséres rókagomba (Cantharellus tubaeformis),
erdei csiperke (Agaricus silvaticus),
kétspórás csiperke (Agaricus bisporus),
sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus),
fodros káposztagomba (Sparassis crispa),
ízletes kucsmagomba (Morchella esculenta),
késői laskagomba (Pleurotus ostreatus),
lila tölcsérpereszke (Lepista nuda),
májgomba (Fistulina hepatica),
nagy őzlábgomba (Macrolepiota procera),
májusi pereszke (Calocybe gambosa),
óriás pöfeteg (Calvatia gigantea),
sárga rókagomba (Cantharellus cibarius),
sárga gerebengomba (Hydnum repandum),
gyapjas tintagomba (Coprinus comatus),
sötét trombitagomba (Craterellus cornucopioides),
ízletes vargánya (Boletus edulis).
Felhasználásuk
Sárga gévagomba telep (Laetiporus sulphureus)
A gombát felhasználjuk levesnek, salátának, főételként
(rántva, pörkölt, fasírozott), de köretnek, levesek, mártások, húsok
ízesítésére, valamint pizzákhoz, vagy hideg és meleg szendvicsekhez és
salátákhoz is. Szárítva levesek, húsételek, saláták alkotórésze, őrölve
fűszerként ugyanezekhez az ételekhez, ízesítőként használják.
A gombaételekkel kapcsolatban jegyezzük meg:
a gombát tisztításkor ne áztassuk, csak folyóvízben mossuk
meg, csepegtessük le
fajtól függően figyeljünk a szeletelésre is, (Pl: a
laskagombát, keresztirányba szeleteljük, míg a csiperke gomba bármely módon
szeletelhető)
Csak sértetlen zománcú edényben főzzük, mert vassal
érintkezve megfeketedik, és kellemetlen mellékíze lesz.
Főzés közben ne fedjük le, mert némely gomba nagyon sok
vizet ereszt.
Gyengén fűszerezzük és sózzuk, kevesebb fűszer és só jobb
összhatást ad.
A gombaételek nem tárolhatók, még a legkitűnőbb
hűtőszekrényben sem. (legfeljebb a következő étkezésig tároljuk, vagy
használjuk fel az étel ízesítésére, szendvicsek készítésére.)
Gyapjas tintagomba (Coprinus comatus)
Tartósítás
Nagyobb mennyiség begyűjtése esetén a gombát többféle módon
is tartósíthatjuk.
Házilag szárítva A gombát a szennyeződésektől, férges,
penészes részektől megtisztítjuk. Vékony szeletekre vágjuk, műanyaghálón, vagy
erősebb cérnára felfűzve, először napon előszárítjuk, majd a teljes száradásig szobahőmérsékleten,
de szellős helyen tartjuk. Legcélszerűbb a gombaszeleteket a szélüknél átszúrva
cérnára felfűzni, úgy hogy a szeleteket mindenütt körüljárja a levegő, és ne
érintkezzenek egymással. A szárítást olyan helyen végezzük, amely jól szellőzik,
és ahol a gombaszeleteket nem éri napsütés, nedvesség. A gombát nem szabad
sütőben szárítani, mert a szeletek inkább megsülnek, megbarnulnak. Szabadban
szárítva ügyelni kell a levegő páratartalmára is, mert a már félig megszáradt
gombaszeletek, nedvességet szívnak magukba. Egyik lehetőség a napkollektoros
aszalás.
Sárga gerebengomba (Hydnum repandum)
Ha a szárított gombát ledaráljuk, sűrű szövésű szitán
átszitáljuk, és a durván darált részt levesnek, vagy húsok panírozásához, míg a
finomra (lisztté) darált részt krémleves, mártások, főzelékek, húsok, majonézes
saláták, töltelékek ízesítésére, külön-külön jól zárható edényekben tároljuk. A
gombapor ízletesebb lehet, ha több fűszeres gomba keverékéből állítjuk össze.
Sózott gomba A tisztított gombát leforrázzuk, majd
konyhasó-oldatban tartósíthatjuk. Ezt sózott gombának nevezzük.
Ízletes vargánya (Boletus edulis)
Gyorsfagyasztott gomba Ha a tisztított gombaszeleteket,
adagokra csomagolva, gyorsfagyasztással -18 °C-ra hűtjük, a hűtőből kivéve
percek alatt készíthetünk különleges, akár vendégváró ételeket, vagy más
ételek, mártások ízesítésére is felhasználhatjuk.
Savanyított gomba A savanyított gombát, tejsavas
erjesztéssel, tartályokban erjesztik. Kis mennyiségben gazdaságtalan készíteni.
Konzerv A gombakonzerveket hosszú időn keresztül
eltarthatjuk, de felnyitása után el kell fogyasztani. Ezért ez is eléggé
gazdaságtalan lehet, az ételben sokak véleménye szerint konzerv ízt lehet
érezni.
A gombák gyógyhatása
A gomba hasznos az elhízás ellen, mert energiaszegény és
nagy telítőértékű. Teljes értékű fehérjetartalmával kiválóan kiegészíti növényi
eredetű táplálékainkat, ugyanakkor egymagában nem pótolja sem az energiaadó
alaptápanyagokat, sem a fehérjeforrásainkat. A gomba legfőbb szerepe a
táplálkozásunkban elsősorban az, hogy az ételek ízletességét fokozza, kiváló
ízesítő hatásán kívül a legváltozatosabban elkészíthető zöldségféle.
Az általánosan "kalapos gombák"-ként ismert
bazídiumos gombák csoportjában, olyan új hatóanyagokat fedeztek fel, amelyek
gyógyászati alkalmazása nagy jelentőségű. Ezek a hatóanyagok korunkban jelentős
betegségek gyógyításában hoztak átütő sikert, mint a magas vérnyomás, a magas
koleszterinszint, a különböző daganatos megbetegedések és az AIDS.
A klinikai vizsgálatok sok esetben bizonyították egyes, a
népi gyógyászatban már régen használt gombák gyógyhatását. Ezek közül a gombák
közül talán a legfontosabb a shii-take (Lentinula edodes), amelyet már a
Ming-dinasztia idejében, mint "életelixírt" tartottak számon a kínai
orvosok. Újabban Észak-Amerikában és Európában is megkezdték termesztését.
Késői laskagomba (Pleurotus ostreatus)
Ma már Magyarországon is foglalkoznak shii-take
termesztéssel, elsősorban exportcélokra. Ennek a gombának a
vérlipidszint-csökkentő hatását a hatvanas években fedezték fel japán kutatók.
Bebizonyították, hogy az 5%-nyi shii-take gombával kiegészített étrend
24-45%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint a triglicerid- és
foszfolipidszintet. Mivel a magas vérzsírszint egyike a jóléti államokban népbetegségnek
számító érrendszeri megbetegedések legfontosabb rizikófaktorainak, a felfedezés
óriási jelentőségű. A gomba koleszterinszint-csökkentő hatóanyaga, az
eritadenin (más néven lentizin, vagy lentinacin) kémiailag
2(R),3(R)-dihidroxi-4-(9-adenil)-vajsav.
Téli fülőke (Flammulina velutipes
Hasonló hatású anyagokat tartalmaz sok más gomba is, például
a késői laskagomba (Pleurotus ostreatus) a téli fülőke (Flammulina velutipes),
sőt egyes nem ehető gombák is, mint például a bükkfatapló (Fomes fomentarius).
A pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum), koleszterinszint-csökkentő,
gyulladásgátló, és májvédő hatásáért lanosztán típusú triterpénjei, a
ganoderánsavak felelősek. Egyes gombáknak jelentős vérnyomáscsökkentő hatásuk
is van, mint például a már említett pecsétviaszgombának, vagy a bokrosgombának
(Grifola frondosa). Az érrendszeri betegségek gyógyításában alkalmazzák egyes
gombák véralvadásgátló hatását is. A téli fülőke trombolitikus hatású proteázai
immobilizált formában a műerek falába beépítve érpótló műtéteknél gátolják a
vérrögök képződését. Egyes gombáknak vércukorszint-csökkentő hatásuk is van. A
gyapjas tintagombát (Coprinus comatus), sikerrel próbálták ki cukorbetegség
kezelésére.
Óriás pöfeteg (Calvatia gigantea)
A nagygombák gyógyászati alkalmazásának legfontosabb és
legújabb eredményei a daganatos betegségek elleni küzdelemben születtek. Már az
ötvenes években ismertették az óriás pöfeteg (Calvatia gigantea) hatóanyagának,
a calvacinnak vírus- és tumorgátló hatását. Nagyon sok gombafaj bizonyult
aktívnak influenzavírusok, polyomielitis (gerincvelő-gyulladás) és ECHO-vírusok
ellen az ehető gombák között is, mint például az ízletes vargánya (Boletus
edulis) vagy a barna gyűrűstinóru (Suillus luteus). Hasonlóan hatnak egyes
taplógombák vizes kivonatai, főzetei is. A rákellenes hatást elsősorban azok a
20-500 ezres mólsúlyú, 1,3 és 1,6 kötésű, béta-D-glukánokból álló gomba
poliszacharidok idézik elő, amelyek a szervezet immunreakcióit erősítik.
Hatásukra nő a T-limfociták és a T-helper (segítő) sejtek száma, valamint az
interferontermelés. Az immunstimulánsok hatására a szervezet, hatásosan
pusztítja a vírusokat és a rákos sejteket.
Az immunstimuláns hatású gombák között is elsőrendű helyet
foglal el a shii-take. Legfontosabb hatóanyaga, a lentinán nevű poliszacharid,
egyike a leghatásosabb rákellenes vegyületeknek. A lentinán jelentősen
megnövelte a hepatomás (májsejtrákos) egerek túlélését. A humán rákterápiában
gyomor-, végbél-, tüdőrák, valamint hepatomák, fibroszarkómák és leukémia
gyógyításában alkalmazták sikerrel. A lentinánhoz hasonló szerkezetű, és hatású
glukánokat sok más bazídiumos gombából is kimutattak. Ilyen például a
pecsétviaszgomba, amely a már említett aktív triterpének mellett antitumor
hatású glukánokat is tartalmaz. Ebből a nálunk is élő, de a mérsékelt övben
mindenütt elterjedt gombából Kínában gyógyító „gombateát” főznek. A
Távol-Keleten ennek az Európában még alig hasznosított fajnak a gyógyászati
célra történő mesterséges termesztésével is foglalkoznak. Megemlíthető még a
rákellenes anyagokat termelő gombák között a késői laskagomba, a hasadtlemezű
gomba (Schizophyllum commune), a lepketapló (Trametes versicolor) és sok más
taplógomba. A nagygombák immunstimuláns poliszacharidjaival újabban igen
biztató eredményeket értek el a HIV-pozitív betegek körében. A gomba
hatóanyagokkal való kezelés késlelteti vagy megakadályozza az AIDS
kifejlődését, és a már kialakult szindróma esetében is javulást eredményez.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése